Ciasto z wiśniami

Wiśniowe słodkości

Agata od czasu do czasu piecze ciasta. Pewnie robiłaby to częściej, ale ja nie jestem pożeraczem ciast, więc ciasta nie goszczą zbyt często na naszym stole. Teraz można kupić wiśnie, więc moja żona zrobiła ciasto z wisienkami. Smaczne ciasto 🙂 Dodam jeszcze, że z tego, co usłyszałem od Agaty, przygotowanie tego ciasta nie jest trudne (bo ona takich ciast nie robi!).

ciasto z wiśniami

Skoro już mowa o wiśniach, to przemycę trochę informacji o ich zaletach.

Wiśnie to „bomba” witaminowa. Na przykład żelaza mają więcej niż jabłka. Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i  „witaminę B8” która zapobiega siwieniu. Badania uczonych z USA udowodniły, że częste jedzenie wiśni może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi i może wpłynąć na zmniejszenie ilość tłuszczu brzusznego. Tego tłuszczu, który jest przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego i bardzo często pojawia się u osób wykonujących pracę siedzącą oraz u mężczyzn. Miąższ wiśni zawiera dużo antyoksydantów – antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Dzięki obecności antocyjanów wiśnie mają też wpływ na ostrość widzenia. Tak więc korzystajmy ze „świeżych witamin” jak najwięcej!!!

A teraz pora na przepis. Może ktoś zechce zrobić to pyszne ciasto z wiśniami?

Składniki:

cukier – 250g                                                  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

masło – 250g                                                 cukier puder do posypania

mąka – 250g                                                 drylowane wiśnie – 500g

jajka – 5                                                         szczypta soli

Sposób przygotowania:

Należy wydrylować wiśnie. Następnie oddzielić białka od żółtek. Potem zmiksować miękkie masło z cukrem na pulchną masę. Miksując dodawać po 1 żółtku. Masę trzeba wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać do masy 1/3 piany. Dodać pozostałą pianę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Posmarować sporą blachę masłem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wylać ciasto na blachę, posypać owocami. Piec ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *