Egzotyka na talerzu – figi

Świeże figi

Agacie udało się zdobyć świeże figi! Teraz nie tylko supermarkety posiadają szeroką ofertę owoców i warzyw w sprzedaży, ale też dobrze zaopatrzone bazarkowe sklepiki 🙂

20160811_111738

Bardzo słodkie, muszę przyznać! Okazuje się oczywiście, że także i zdrowe 🙂

Figa i jej właściwości lecznicze

Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią.  Figi mają dużo wapnia – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka.. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres oraz wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.

Skoro figa to samo zdrowie, należałoby wypróbować zdrowotnego trunku 😉

Nalewka figowa:

Składniki:

  • 2 litry spirytusu 96 proc.,
  • 2 litry wody,
  • 400 g suszonych fig,
  • 4 goździki.

Przygotowanie:

Figi i goździki wsyp do szklanego naczynia i zalej spirytusem zmieszanym z wodą. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 14-16 dni. Następnie płyn zlej i przecedź przez bibułę filtracyjną. Potem przelej do butelek, zamknij je szczelnie i schowaj gdzieś w piwnicy –  nalewka powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Na zdrowie!

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

Please follow and like us:

3 thoughts on “Egzotyka na talerzu – figi

  1. Nigdy nie próbowałam fig:D Może kiedyś to nadrobię, tym bardziej, że lubię nalewki…

  2. Przyznam, że nie doceniałam fig. Może jednak warto wprowadzić je do swojej diety 🙂

  3. Ale zbieg okoliczności, bo ja akurat dzisiaj kupiłam figi 🙂 Uwielbiam je, szczególnie z szynką parmeńską i kozim serem 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *