Jagody

JAGODOWA MOC

jagody-walcza-z-bakteriami_3347827

Kiedy wróciłem z pracy, na stole kuchennym zobaczyłem jagody. Nic nadzwyczajnego. Po chwili do kuchni weszła moja żona i zapytała mnie dlaczego warto je jeść…? Odpowiedziałem, że są dobre, w sensie, że smaczne! 🙂 Uśmiechnęła się, bo wyedukowała się bardziej w tym temacie.Od kiedy Agata biega bardziej zwraca uwagę na to, co je(my). Więcej czyta na temat jedzenia i stara się aby sposób w jaki się odżywiamy był zdrowy. Bez szaleństw, na szczęście.

A czy ty wiesz dlaczego jagody są wartościowymi owocami? Ja już tak 🙂

JAGODY zawierają witaminy: C, PP, E, B1, B2 i wiele składników mineralnych, a antocyjany – barwnik obecny w jagodach, ma właściwości łagodzące bóle brzucha i nudności. Są też pomocne przy zatruciu pokarmowym. Poza tym przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym i korzystnie wpływają na wzrok i krążenie.

Tak więc, bardziej już świadomy korzyści płynących z jedzenia jagód ZACHĘCAM do ich świadomego spożywania!

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *